19:00

Oxie SK

Referat: AIF Barrikaden - Oxie SK

Vi spelade för första gången på länge (flera år?) 4-3-3 och startelvan såg ut så här: Mohamed – Alex (f.d.L.Torg), Albin, Alex (Nyköping), Danne – Johan Ahl, Osama, Linus – Josef, Anders F, Amine

Avbytare var Frans som kom in som vänsteranfallare efter en halvtimme där han spelade till mitten av andra halvlek då han bytte plats med Danne och gick ner som vänsterback, Max (inte Maksym som är långidsskadad utan den nya Max) som kom in efter paus som mittback för att senare avsluta som högerback när Albin som gick ut i paus återtog sin plats som mittback, och slutligen Roy som ersatte Osama som central mittfältare i paus.

Det kändes intressant att få mäta våra krafter med Oxie som ska spela i samma serie som vi för att se om deras enormt usla säsong ifjol var en tillfällighet. Från att ha varit ett topplag i fyran i många år blev man särklassig jumbo ifjol och det var nog väldigt många år sen de spelade i femman. Vi hade ju inte satsat på ett toppat lag utan försökt skapa två jämbördiga lag fredag-lördag så om Oxie visade sig hålla normal div 5-klass borde vi vara nöjda om vi kunde göra en jämn match spel- och målmässigt.

Spelmässigt var första halvlek tämligen jämn men vår taktik för dagen att pressa högt gav ofta utdelning i form av vunna bollar långt uppe i banan när de så uppenbart hade ambitionen att spela sig ur situationerna på egen planhalva. De blev uppenbart stressade av denna vår press och en stor del av våra bästa chanser till ett ledningsmål kom just efter att vi krigat till oss bollen.

De tre klara målchanser vi skapade i första brände vi alla och två av dem var av sådan karat att de borde resulterat i ett mål. En av dessa chanser föregicks f.ö. av ett verkligt vackert anfall som var värt ett bättre öde. De nämnda chanserna kom i 10:e, 29:e och 35:e min.

Trots ett alltså ungefär lika stort bollinnehav som vi så skapade Oxie i stort sett ingenting. De hade ett enda avslut men det var å andra sidan ett rätt skapligt skott från halvdistans som Mohamed fick sträcka sig en hel del på när han kastade sig för att få ut bollen till en som det skulle visa sig helt ofarlig hörna. Sägas bör väl i sammanhanget att vårt försvar gjorde en mycket bra insats med tanke på den väldigt ringa samspelserfarenheten.

Oxie bytte målvakt i paus och medan den förra opererade relativt nära målet och var ganska säker, och bl.a. gjorde ett par fina benparade vid två av våra bästa lägen, så hade den som stod i andra en klart mindre konventionell spelstil när han ofta befann sig en bra bit utanför straffområdet. Det höll på att straffa sig redan efter knappt 10 min när han i stort sett var uppe vid mittlinjen och Anders var ytterligt nära att komma förbi honom och i så fall kunnat avancera så långt han tyckt det kändes bra innan han kunnat skjuta mot ett helt övergivet mål.

Fram till nu hade vi väl nästan ett litet spelövertag efter pausvilan men sedan skedde en lika remarkabel som oförutsedd scenförändring när Oxie för en 15-20 min-period tog över fullständigt och det baklängesmål för oss man då tyckte hängde i luften kom också i den 67:e min på ett skott stolpe-in.

Dryga kvarten kvar jämnade vi åter ut spelet och hann också med att bränna ett par jättefina lägen till i 73:e resp. 84:e min innan Oxie hade matchens sista kvalificerade målchans när ett inlägg (en frispark?) från högerkanten nådde en av deras anfallare som en aning omarkerad kunde nicka från bara 3-4 meter. Mohamed gjorde dock en ytterst kvalificerad reflexräddning och slutresultatet skrevs alltså därmed till 0-1. Våra chanser att avancera till kvartsfinal i MM är därmed närmast obefintliga eftersom vi före jul förlorade även den första av våra matcher i denna fyrlagsgrupp med 0-5 mot Croatia men å andra sidan har vi inte satt ett avancemang där som något speciellt högprioriterat.

Sammanfattningsvis hade de totalt sett ett spelövertag medan vi hade flesta målchanserna. Vår taktik att pressa högt får väl sägas ha funkat bra. Vi stressade som sagt våra motståndare ordentligt i deras försvarsspel, speciellt i första halvlek samtidigt som det inte kostade så väldigt mycket bakåt. Vi vann de klart flesta närkamperna under den första timmen, speciellt våra mittfältskrigare men också de flesta andra men medan nämnda krigare annars alltid brukar ha sin klart bästa period mot slutet blev det snarare tvärtom den här gången men det kostade förstås på att pressa så högt hela matchen. Vårt passningsspel var väl inte av toppkvalité. När vi vunnit boll gjorde vi alltför ofta av med den relativt snart igen.

Oxie var riktigt bra men med tanke på de i ingressen nämnda förutsättningarna med ett helt otoppat lag från vår sida kändes det ändå som att vi borde ha en rätt bra chans att slå dem i det kommande seriespelet.

Statistik: Hörnor: 2-8 Skott på mål: 5-6 Skott utanför: 2-4